fbpx

TÄNAPÄEVASED TAASTUMIS- JA RAVIVAHENDID

Järgnev blogipostitus on sündinud koostöös füsioteraapia keskusega Spordiravi, kus valiti välja kõige efektiivsemad ja tõhusamad taastumisvahendid, mis tänapäeva turul pakkuda on.

Tänasel päeval on üha rohkem inimesi võtnud suuna liikuva eluviisi poole, suurendanud oma treeningkoormusi või teinud sammu edasi oma sportlaskarjääris. Vormi jõudmine ning oma sportliku taseme parandamine nõuab targalt treenimist. Kuid kindlasti teame enda või sõbra kogemusest, kui ka targalt treenimise järgselt on vaja rohkem rõhku taastumisele panna. Olgu selleks vigastusjärgne taastumine ning ravi või kahe treeningu vaheline aeg, mida võiks nimetada isegi “ettevalmistuseks järgmiseks treeninguks”.

Õnneks oleme hetkel olukorras, kus taastumiseks ning raviks on mitmeid vahendeid, mis tõstavad taastumisprotsessi tõhusust ning millest allpool ka pikemalt juttu tuleb. Tänapäevased taastumise- ja ravivahendid on muu hulgas füsioteraapia, elektristimulatsioon, diatermia, laser-, magnet-, ultraheli-,lööklaine- ning kupuravi, rullimine/vibratsioon, nõelravi ehk Dry Needling, lümfidrenaaž, Game Ready Med4Elite, ülikülmaravi ja lisaks (sport)teipimine.

Elektristimulatsioon
Elektristimulatsiooni kasutatakse lihastreeningu efektiivsuse tõstmiseks ja ka treeningust ning ülekoormusest taastumisel. Elektristimulatsioon sobib nii sportlastele (sh tipp-, harrastus- ja noorsportlased) kui ka erinevate diagnoosidega patsientidele (nt neuroloogilised kahjustused, skeleti-lihassüsteemi vigastusjärgne taastusravi jms).

Diatermia
Kiirendab treeningutest ja traumadest taastumisel, muudab lihased vastupidavamaks ja elastsemaks, tõstes meie töövõimet ja jõudlust, soodustab luu koe teket. Kasutatakse traumade puhul nagu: kõõlusepõletikud, liigesevigastused, kroonilised seljavalud, hematoomid.

Laserravi
Parandab verevarustust ja ainevahetust kudedes, tõuseb vere hapnikusidumise võime. Kasutatakse ägedate ja krooniliste liiges- ja lihashaiguste puhul (põletiku vähendamine ning immuunsuse tõstmine).

Magnetravi
Mõjutab kudesid madalsagedusliku magnetvälja abil. Valuvaigistav, turseid alandav ning põletikuvastane toime parandab kudede verevarustust ning normaliseerib ainevahetust. Kasutatakse krooniliste lihas- ja liigeshaiguste puhul, traumajärgne seisund, veenilaiendid ja veenipõletikud, kroonilised nahahaigused (psoriaas), lamatised.

Ultraheliravi
Kasutatakse kõrgsageduslikku ja väikese intensiivsusega heli. Süvasoojendav efekt, valuvaigistav, lõõgastav ja põletikuvastane toime. Pehmendab ja aitab imendada vana armkude ning liiteid. Ultraheli parandab kudede ainevahetust, krooniliste ja alaägedate liigeste ja närvide põletikke, kroonilised valusündroomid ja kontraktuurid (liikumisulatuse piiratus), degeneratiivsed liigeshaigused, armkude, pindmised liited.

Lööklaineravi
Pulseeriva mehaanilise surve abil tekitatakse mõjutatava piirkonna pehmetes kudedes lööklained. Lööklaine ravi kasutatakse plantaarfastsiit ehk kukekannuse, achilleuse kõõluse tendinoosi, lateraalse epikondüliidi, mediaalse epikondüliidi, õlapiirkonna kaltsifitseeriva kõõlusepõletiku, patella kõõluse ehk hüppaja põlve, Trochanter majori valusündroomi, erinevate lihaskudede patoloogiate ja sääreluu periostiidi (luuümbrise põletik) puhul.

Kupuravi
Soodustab vere ja energia liikumist vaakumiga naha pinnal. Parandab ainevahetusprotsesse, siseorganite tööd ja verevarustust, soodustab toksiinide ja jääkainete eemaldumist, tõstab immuunsüsteemi võimekust antud piirkonnas. Kupuravi sobib lihaspingete ja krooniliste liigesprobleemide puhul.

Rullimine/vibratsioon
Kasutab survet ja vibratsiooni, mis parandab keha üleüldist sooritust ning taastumist ja leevendab pinges ja valulikke lihaseid ning aitab seeläbi parandada liikuvust.

Nõelravi (Dry Needling)
Nõela sisestamine tekitab lihases füüsilise pinge tõusu, viib keha signaalini, et keha peab seda vigastust parandama hakkama. Kasutatakse valu puhul ja tihtipeale spordivigastustest taastumisel. Parim vahend, mis on teraapias seni leiutatud, et taastuda treeningutest ja DOMS’ist (delayed onset of muscle soreness) ning vigastustest.

Lümfidrenaaž
Aktiveerib kehas lümfiteede kaudu lümfivedeliku voolu. Stimuleerib lümfiringe aktiivsust, laiendab vere voolu ja kiirendab kudede ainevahetust. Abistab tursete ravil, aitab valu vaigistada ja sobib ennetavaks hoolduseks ning kiirendab tervenemist.

Game Ready Med4Elite
Efektiivne ja kombineeritud jäävaba külma- ja soojaravi, kiire kontrastravi (temperatuurivahemike muutumine külmalt soojale ja vastupidi) ning aktiivne kompressioon. Innovatiivses taastusravi süsteemis on ühendatud neli erinevat ravimeetodit:
– Jäävaba külm, aktiivne ja kauakestev külmaravi, mis soodustab veresoonte ahenemist, vähendab ohutult operatsiooni- ning ägedate ja krooniliste traumade järgselt valu ilma valuvaigistavate ravimiteta, aeglustab ainevahetuse nõudlust, lihasspasme ja põletikku.
– Kontrollitav soojus, seade genereerib ning kontrollib ise oma soojuse eraldumist, mille eesmärk on soodustada veresoonte laienemist ning soodustada vereringlust vigastatud piirkonnas.
– Kiire kontrastravi, vahelduv sooja-ja külma rakendamine laiendab ja ahendab veresoonkonna süsteemi vigastatud või opereeritud piirkonnas. See aitab reflektoorselt leevendada valu ning suurendab arteriaalset verevoolu traumaatilises piirkonnas, vältides lisanduvate ödeemide tekkimise – efektiivselt, kompaktselt ja korrektselt.
– Aktiivne kompressioon, patenteeritud vahelduv kompressioon stimuleerib lihaste loomulikke kokkutõmbeid “pumbates” ödeemi eemale vigastatud koldest. Samal ajal soodustab mansetil paremini kohanduda ravitava kehapinnaga ning suurendab veelgi külma-/kuumaravi efektiivsust.

Ülikülmaravi
Lühikest aega väga külmas, -100 kuni -130 kraadi alla nulli. Vähendab oluliselt reumaatilist valu, aitab traumajärgsete valude korral, kehas vallanduvad valuvaigistavad ja põletikuvastased mehhanismid ning 80 protsendil haigetest kaob valu juba esimestel seanssidel.

Kinesioteipimine
Kinesioteipimine vähendab valu, alandab põletikku ja turset, ennetab ja/või leevendab krampide teket, kiirendab ülekoormatud lihaste paranemist, aitab taastada lihase pikkust, jõudu ja toonust, toestab lihaseid/liigeseid ilma nende liikumisulatust piiramata, võimaldab jätkata sportimist, juhul kui vigastus seda pärsib ning aitab haavaplaastrit paigal hoida.

Sportteipimine
Aitab haavaplaastrit paigal hoida nagu tavaline side, aga fikseerib selle paremini, võimaldab tekitada vigastuskohale kompressiooni, mis ei lase tekkida paistetusel ja kiirendab vigastuse poolt tekitatud eritiste eemaldamist ning aitab toestada vigastatud kohta kuni lisauuringuni või toetada vigastatud kohta raviprotseduuride vahel, et ei tekiks lisavigastust. Lisaks aitab toestada vigastatud kudesid eriti ajal, kui sportlane pöördub pärast vigastust tagasi treeningule ja pärast vigastusest paranemist toetada vigastuse tõttu nõrgenenud kudesid ja vähendab sellega uue vigastuse tekkimise riski

Kui sa oled vigastatud, käsil vigastusjärgne paranemine või soovid kiiremini taastuda ja ennast ette valmistada uueks koormuseks/võistluseks, siis tasub ühendust võtta Spordiraviga, kus kogenud füsioterapeudid annavad nõu ja soovitusi edasiseks.
Samuti püüame meie, Spordihooldus, olla abiks nõu ja jõuga ning käia kaasas tänapäeva meditsiini ja füsioteraapia kiire arenguga.

Antud postitus ei ole mõeldud ainult tippsportlastele, vaid kõikidele aktiivse eluviisiga inimestele, kelle meeldib sportida, oma keha eest hoolitseda ja jõuda lähemale oma eesmärkidele, ükskõik kui suured ja väikesed need ka on!

EsilehtKategooriadMinu konto
Otsi